Ultrasektionen utökas!

Det är absolut ingen överdrift att vår ultrasektion växer lavinartat, från att Perra varit ensam sedan 2009 så börjar nu ytterligare några nosa på riktigt långa tävlingar. Vi har dessutom beslutat att lägga in ultraskiten under Puppy Adventure team, vår uppstickarorganisation som planerar stordåd under 2015. Här kommer Blads rapport från tävlingen bortom glam och M-dot merch.

Fotnot: Artikeln är inte skriven av konstnärlige ledaren Henke utan en annan stenhård smålänning. Henke var också anmäld men kastade in handduken och skyllde mycket lämpligt på att han precis blivit småbarnsförälder.

Ursvik Ultra 75km
 
Puppy Adventure fanns givetvis på plats när Ursvik Ultra 2014 avgjordes. Då den konstnärligare ledare var pappatrött/sjuk kom bara jag till start. Loppet är nu en svensk klassiker i ultrasammanhang och vanns första gången av legenden Rune Larsson (Sthlm multisport arrangerar). Ett par saker gör loppet lite speciellt; dels springer man på varvbana (5 varv) och dels är det start vid midnatt. Förutsättningar för årets upplaga var perfekta; lätt regn och 3-4 grader. Det var lite blött i skogen men skönt att slippa snö/is.
 
Att lämna IM-världen och dyka upp på ett ultralopp är en omställning utan dess like. Inga män med 40-års kris som snackar gel och diskhjul. Inga 4000EURO i avgift, inga domare på banan som viftar med kort och en väldigt hjälpsam inställning till varandra på banan. Målet var solklart: Målgång är det enda som räknas, tid ointressant. Jag ville absolut inte missa de två åtråvärda UTMB-poängen. För första gången på tävling lämnade jag min klocka kvar i väskan och sprang bara på känsla, helt underbart.
 

Blad käka bossarnas bossar!

Blad käka bossarnas bossar!

Min plan var enkel: 1. Gå i alla uppförsbackar (tot 1800 höjdmeter) även om kroppen säger spring. 2. Sista varvet får inte bli det långsammaste. Jag följde min plan 100% och det kändes mycket märkligt att springa första 15km i 6-tempo. Jag tog vid varje varvning lång tid på mig att äta och dricka. Varannan sportdryck respektive vatten med Resorb  första 45km sedan cola/vatten resterande del. Åt mest Snickers samt pizzabullar. Drack en liten mun vid varje uppförsbacke, ca 10ggr per varv. Fanns dessutom ett par typiska ultra-skäggubbar på banan som kan tugget och bjöd på runekakor och nötter.
 
Varv1: 1.30. Skönt att komma iväg, var rejält blött/kallt innan start
Varv2: 1.39. Hittade ett trevlig gång som höll ihop fint i 25km
Varv3: 2.06. Här dog lampan på slutet och jag tappade rejält med fart, fick gå en hel del nerför för att inte halka omkull.  
Varv4: 2.06. Magiskt när solen tittar fram i skogen. Klädbyte och vilade lite.
Varv4: 1.54. Sista varvet var tungt fysiskt med stela ben men mentalt var det som en ”walk in the park”
Sluttid: 9.18, placering 28:a av 75.

Jag hoppas på att få springa i lite högre berg än i Ursvik nästa sommar om jag skrapa ihop fler UTMB-poäng.

BEST
 
/Henrik