"du borde börja med långdistans"

Alla jag har träffat här har sagt samma sak ”du borde börja med långdistans”. Senast var nu i helgen när jag och Micke cyklade långpass tillsammans med Keegan Williams.
Orsaken kan vara att jag blivit betydligt mycket bättre cyklist, simmar halvdant och är tröskelstark i löpningen.

När jag för första gången hörde talas om triathlon trodde jag att det var den olympiska distansen som gällde. Kan bero på att jag inte ens visste att det fanns något som hette Ironman (3,8km sim, 180km cykel och 42km löp). När jag börja inse att den distansen fanns var tanken att det är ungefär som ultralöpning ”några få idioter som får för sig att göra de distanserna”. Men vad fel jag kunde ha, 90 % av alla mina triathlon kompisar kör just den distansen.
Inte för att det lockade mig speciellt mycket för det.
För mig är Ironman att ”hålla sig till sin plan”, den som håller sin plan bäst och har snabbast plan vinner. Man håller sig i en anständig fart och hoppas på att det ska räcka, att inte magen pajar av all gel och sportdryck.  
Så klart finns det en tjusning i det men det var inte den anledningen jag ville börja med triathlon på riktigt.

Det är mycket möjligt att längre distanser skulle passa mig bättre framför allt Halv Ironman (1,9 km sim, 90km cykel och 21 km löp). Där finns det fortfarande lite fart i samtliga grenar och inte överjävligt långt heller.

OS i Olympisk distans i London 2012 var kanske bland det coolaste jag sett. Jag och min syster Johanna (Yoie) skrek och grät under damernas lopp. I herrarnas lopp var det fascinerande att se Alistair Brownlee, Jonathan Brownlee och Javier Gomes sprinta ut från växlingsområdet. Det såg ut som de skulle springa 100 m, men de fortsatte i samma fart i en hel MIL!!!! 
Jag var och är helt såld och efter det såg jag reprisen på både damernas och herrans lopp under varje trainerpass den vintern.  
Och att se Gwen Jorgenson, i Stockholm augusti 2013, springa snabbare än halva herrfältet är mer än imponerande! Hur coolt är inte det?

herrarnas start i Mooloolaba, Mola till vänster vann. Sprang 5 km @13,55 min! 

herrarnas start i Mooloolaba, Mola till vänster vann. Sprang 5 km @13,55 min! 

Jag vet att jag har mycket emot mig då jag började så sent med triathlon, framför allt simningen som är en väldigt avgörande roll i kortdistans.
Men jag verkligen älskar det och vill göra detta till 100 %. Det kanske inte går som jag hoppas men jag tänker i alla fall inte ge upp och kommer kämpa så hårt jag bara kan.
Det kommer ta tid, det är jag väldigt medveten om. Men jag har samtidigt inte bråttom.

Det må hända att jag kommer testa en Halv IM för att känna på distansen och det må kanske hända att det blir så att det är det jag satsar på istället.
Men jag vet vad jag vill idag, imorgon, nästa vecka, i sommar, nästa år och året efter det och det är kortdistans.

Punkt slut. 

Innan Starten i Mooloolaba 

Innan Starten i Mooloolaba